Лесни правила при разполагане на картини в интериора

 Според това какъв ефект искате да постигнете с вашите картини – композиция от по-дискретни творби или ярък акцент, който приковава вниманието – съобразете ги с останалите елементи в интериора.

 Включете картините в група с други предмети и създайте аранжировка, за да подсилят стила и усещането, което искате да предадете.

 Уверете се, че картините не са твърде малки или твърде големи спрямо пространството и останалата мебелировка.

 Картините над дивана, освен че не трябва да са много раздалечени една от друга, е добре да бъдат поставени минимум на 15-30 см от горния ръб на облегалката – има риск да бъдат докоснати и свалени, докато се седи на дивана. Изпъкналите рамки също могат да пречат на комфорта на седящите.

 Потърсете правилната височина за картините си. В повечето случаи центърът на картините трябва да попада на височина от около 145 – 150 см от пода, за да бъдат приятни за наблюдение. Разбира се, това е изходна точка, която понякога може да не отговаря на конкретното помещение, ако то е с много високи тавани например.

 Съобразете каква рамка избирате, защото светлите рамки позволяват на творбите да изпъкнат, докато тъмните създават контраст и понякога отнемат от съдържанието на изображението.

Един интериор взема от характера на обитателите си и оживява, след като намери подходящите си картини. Затова преди всичко, подберете творби, които ви въздействат с изображение и цветове, внушават определена емоция и ви доставят удоволствие, когато наблюдавате.