Тенденции в дизайна на баня

Последните няколко години, които за съжаление преминаха в условията на Ковид пандемия, донесоха след себе си множество неизбежни промени. Съвсем естествено, трансформацията не подмина и територията на банята, която  се превърна в лично убежище, приютяващо ни след понякога досадната работа вкъщи и безкрайното онлайн ежедневие. Банята вече не е просто едно от фоновите помещения у дома – тя се  превърна в пространство, което глези сетивата и изземва смело част от характеристиките на дневната зона. Освен модерните решения, които подчертават силните й страни и позволяват полезни за здравето дейности, приютява удобството и уюта на прецизно съчетани по цвят аксесоари и мебели от най-високо качество като: кресла, табуретки, възглавници, рогозки, тапети.

Някои тенденции, застъпени по-долу, ще продължат да се развиват и в бъдеще и да оформят дизайна на съвременната баня.

Устойчивост. Водо- и енергоспестяващи решения

Наблюдаваме тенденцията да се подбират все по-устойчиви материали и финишни покрития за банята. При смесителите, например, стоманата е все по-застъпена, а сред покритията тези нанесени чрез  прецизната PVD (Physical Vapor Deposition) технология. За изработката на вани се използват растителни смоли заедно с най-новия висококачествен акрил.

Душ системите и смесителите включват механизми за ефективно намаляване на излишествата при водната струя, поддържайки подходящо количество вода, така че да бъдем максимално отговорни към Планетата. Стенните покрития се произвеждат чрез процеси, които минимизират загубата на енергия и материали, и поставят акцент върху антибактериалните им свойства и изключително лесното почистване.

Всъщност всяка една баня може да бъде погледната през перспективата на помещение за постигане на по-ефективна и дългосрочна устойчивост. С лекота и без нужда от огромни средства можем да подменим старите смесители с нови, които ще са в пъти по-ефективни. Същият подход може да се приложи и при тоалетните, които разполагат с различни иновативни технологии като подобрена геометрия, отсъствие на ръбове, двойно измиване и все по-иновативни финиши с цел постигане на по-добра хигиена. В допълнение, интимните душове, както и бидетата, значително могат да намалят разхода на тоалетна хартия и мокри кърпи, които са основен замърсител на околната среда.

Oyu Duo Bathtub - a double-walled, free-standing tub made of 100 percent recyclable steel enamel by Kaldewei.Oyu Duo Bathtub – a double-walled, free-standing tub made of 100 percent recyclable steel enamel by Kaldewei.

Kликтехнологията FirmaFlow на Идеал Стандарт, която спестява до 50% повече вода.

Kликтехнологията FirmaFlow на Идеал Стандарт, която спестява до 50% повече вода.

Kликтехнологията FirmaFlow на Идеал Стандарт, която спестява до 50% повече вода.

Водата като основен елемент за пълна релаксация

Осъзнаването за огромната нужда да открием своето място за уединение и презареждане на батериите трансформира познатите контури на банята в размитите граници на домашното СПА. Малкото парче лукс лично време в банята идва под формата на различни по големина душ пити с опция за надграждане, вани с различни водни струи, инфрачервени сауни, умни смесители с опция за програмиране, терапевтично осветление с включена мултимедия, ароматерапия и куп други иновации с един единствен акцент – постигането на пълна релаксация и презареждане.

Grohe Everstream Shower.Grohe Everstream Shower.

Фокус върху преживяването

В допълнение на тенденцията банята да се превърне в специалната зона от дома, посветена на почивката за тялото и ума, огромно внимание се обръща и на самото преживяване, съобразено с различния начин на живот на потребителя. Ако допреди години фокусът е бил върху превъзходството на технологията, то сега водещи са емоцията от преживяването, лекотата, с която ползваме продуктите и многобройните опции за персонализация според желанията ни. Най-осезаемо това може да се забележи при различните решения за осветление, които вече не се свеждат единствено до подсветка на огледалото, а биват интегрирани в много от основните елементи в банята – душ-пити, смесители, вани.

Dornbracht Rain Showers.Dornbracht Rain Showers.

Разнообразие от цветове и форми

Повлияни от природните форми, овални силуети с меки ръбове се забелязват при вани, мивки и смесители. Всички санитарни продукти очароват с многообразието на финиши и цветове, създадени да заемат главна роля и в най-нестандартните комбинации от розово и нюанси на зеленото до дълбочината на теракотата. Черните продукти вече не са екстравагантно и рядко срещано решение и все по-често присъстват в интериора на банята. Към тях се добавя и опцията за персонализиране на дадени елементи в различен цвят като акцент или различен материал – например непреходният мрамор. Дори съчетанието на матови и гланцови повърхности вече не се прочита като грешка, а напротив – постига търсеното разнообразие и уникален фин почерк. Мебелите в банята се превръщат в център на пространството с интригуваща визия, а лирите добавят онзи последен декоративен щрих, който завършва цялостния вид на банята.

Тези промени са тук, за да останат и да предложат все по-голяма свобода на въображението за създаване на онази баня, за която сме мечтали и която лесно можем да припознаем като нашия практичен и безкрайно уютен пристан за уедение, спокойствие и презареждане.

Axor series by Hansgrohe.Axor series by Hansgrohe.

Balloon in Capri color by SIMAS.Balloon in Capri color by SIMAS.