Мебелният салон в Милано

Нормалното дизайнерско състояние е да обичаш Мебелния салон в Rho Fiera, Милано.

Или какво чувствам почти две седмици след прекараните 5 дни, наситени с дизайн? Вълнението е огромно, а впечатленията са толкова много, че не биха ми стигнали няколко листа хартия. Но по-долу ще се опитам да ги огранича до няколко точки:

 

Мебелните форми са облечени с нови материали

Сред игра от контрасти и изключващи се на пръв поглед съчетания оживяват повърхностите на плотове и мебелни плочи във впечатляващи комбинации от различни видове камък, изкуствени или метални повърхности с такива в ярък цвят и изразен релеф.

От новопредставените материали изпъкват  и иновативните оцветени листове неръждаема стомана, притворени в геометричните огледала на Riflessi Diamond.

.

.

Овалът на преден план

Геометричните и строги форми са забравени, а повечето показани мебели и аксесоари имат овални и възлнообразни силуети, които ясно предават посланието за комфорт, уют и пълна релаксация.

.

.

Нови концепции и композиции

Може би повлияни от времето на изолация или от предобиващото все по-голямо значение пространство, което наричаме дом, Falper прехвърлят префинения си почерк и към кухнята, създавайки съвсем нова концепция  – Small Living Kitchens. Тази  на пръв поглед семпла концепция успява да запази всички удобства на голямата и просторна кухня и да ги претвори в пространства, започващи от 2, 5 кв. м.

.

.

Уважение към околната среда

Изложението демонстративно напомни, че е от съществена важност да се обърне внимание на устойчивостта в мебелното производство или с други думи да се подхожда внимателно и с отговорност не само към природата, но и към следващите поколения. Отсъствието на пластмаса в сравнение с преобладаващите естествени материали като дърво, оплетки от бамбук, ратан и сизал, както и естествен камък и стъкло е само едно от доказателствата. Всичко това е акцентирано от металните повърхности на месинга, медта и инокса. Иновативните решения, които намаляват употребата на вода и енергия, разбираемо, присъстват с все по-голяма тежест и тази година.

.

.

Цветове, десени и текстури с усещане за жизнерадост и връзка със земята.

Богатите и наситени нюанси преобладават и повечето мебели присъстват в хармонични и все пак разнообразни палитри. Черното, бялото и вариациите на сиво определено отстъпват пред топлото и дълбоко кафяво, многото разновидности на зелено и бежово, заедно с приглушеното синьо и така любимият ми цвят теракота. Голяма част от меката мебел заедно с килимите са представени в смели десени с растителност, както и по тях преминават ята с птици, риби в пасажи или пропълзяват различни насекоми.

.

.

Комбинации от пастелни цветове и метални полирани, матови или сатенирани повърхности ясно се забелязват и в банята. Не само при ваните, тоалетните и мебелите, а и при смесителите, които прелагат впечатляващо разнообразие. Gessi прикова внимание с новата си серия Origini, синтез на завръщането към цвета, смятан за чистата свобода на себеизразяване.

Минималистичната серия Axor Colors на Hansgrohe също предлага пастелно цветово разнообразие, което интригува.

Няма как да не спомена и любимите ми Cielo с очарователните си композиции за баня, умело съчетани, така че да превръщат банята в интимно пространство с много настроение.

И не на последно място, еуфорията от препълнените милански улици с десетки любители на дизайна е зареждащата и държи за дълго, а идеите се трупат и чакат да бъдат реализирани в следващи проекти.

До скоро, Милано.

С обич,

Деси