Важните въпроси преди всеки проект

Moodboard

За да се постави добра основа и начало на всеки интериорен проект, от голяма важност е клиентите да отделят време и да съберат основните си изисквания, както и да отговорят поне на тези четири въпроса.

„С колко време разполагате?“

Това е един от първите въпроси, които ще ви бъдат зададени. Защото от днес за утре няма как да се случат нещата. Каквато и представа да имате, че даден проект се случва лесно и бързо, не е така. Всеки проект се състои от проучвателен етап, период за създаване на идейната част и още допълнително време за изготвяне на техническата документация; в цялостен финализиран вид можете да го видите след няколко месеца усилена работа. Затова винаги предвидете достатъчно време, за да може резултатът да е задоволителен за всички страни.

„Какви функции искате да изпълнява пространството?“

Преди да придобие облик и стил, едно пространство трябва да функционира – и то по оптимален начин, съобразен с ежедневието ви. Разбира се, този начин е различен за всеки от нас и все пак може да влезе в определени рамки. Помислете точно за тези рамки. Искате ли отворено пространство, обединяващо кухня с дневна зона или предпочитате да приготвяте храна в самостоятелно помещение? Какви навици имате сутрин? Как обичате да почивате? Какво искате непременно да присъства като удобство? С какво не можете да направите компромис?

Това са само една малка част от въпросите, които да ви насочи към една много важна тема – функционалното разпределение. Колкото и клиширано да звучи, правилното функционално зониране наистина може да повиши качеството ви на живот или да повиши продуктивността в работен план.

„Какви стилови предпочитания имате?“

За да няма разминавания по тази точка, много важно е да съберете снимков материал на интериори или детайли, които наистина ви допадат и да си изясните какво харесвате в тях – дали това са използваните цветове, подовите или стенните настилки, мебелите или цялостното усещане. Колкото повече, толкова по-добре.

На база събраните референции се изготвя предварителен мудборд, който доразвива вашата идея с естетическото виждане на дизайнера, за да се стигне до основна концепция, която да залегне в изпълнението на целия проект, така че да се избегне работата „на парче“, а интериорът да притежава хомогенност и да обвързва всяко едно помещение в едно по-голямо цяло.

„С какъв бюджет разполагате?“

Още в началото е добре да се постави ориентир, така че да се вземат оптималните решения за интериора спрямо заложения бюджет.

В повечето случаи с дадено перо може да се направи компромис и да се акцентира върху друго. Пазарът  предлага огромен избор в различни ценови класове и бюджетните рамки са много важни за правилния избор на продукти, които да залегнат при изпълнението.

Разбира се, това е една много малка част от въпросите, които ще бъдат поставени при работата с интериорен дизайнер. Затова, когато си избирате с кого да работите, спрете се на студио или дизайнер, чиято работа ви допада, но и с когото лесно и приятно ще можете да комуникирате, защото всеки проект е един процес, в който и двете страни вземат участие.